Normaal gesproken staat aan het begin van het nieuwe jaar altijd wel een ‘wijn-inkoopreis’ in de planning. Vorig jaar de Loire en de Bourgogne. Nu proeven we alles op kantoor.
Niet de Bourgogne
streek kunnen bezoeken is een groot gemis. Nog steeds is er binnen de
Bourgogne te weinig aanbod. De beste producenten zijn op voorhand uitverkocht.
Een allocatie (toewijzing van wijnen voor een importeur) van een top Bourgogne
boer is dus goud waard en die koester je door de producent te bezoeken en dan
ook op pad te gaan om talenten te spotten. Onderstaand bezoekverslag maakt een
beetje duidelijk hoe zo’n bezoek werkt:
Bij Domaine Paul Pillot (Chassagne-Montrachet)
worden we ontvangen door zoon Thierry. Zijn energie werkt aanstekelijk. Voordat
we de kelder ingaan, werkt hij eerst een paar Chinezen de deur uit. Hij lacht
en zegt “Kopen doen ze wel, maar proeven kunnen ze niet”. Het is inderdaad
opvallend. We komen overal Chinezen en Japanners tegen. In de prachtkelder
aangekomen proeven we in sneltreinvaart zijn gamma door. Eerst een aantal
waanzinnige Saint-Aubins dan zijn Puligny-Montrachets. Allemaal net op fles.
“Ca fait gluh, gluh” zeggen we tegen Thierry als we bij de Chassagne-Montrachet
1er Cru Les Caillerets zijn aangekomen. Dan hoor ik mijn collega zeggen: "
Kannonne, wat is dit lekker. Je zou de fles zo aan je mond willen zetten".
Helemaal waar: rijpe vruchten, opwekkend en genereus. Al zijn wijnen willen je
mond niet verlaten! We eindigen ons bezoek met een praatje over waar zijn
wijnen nog enigszins betaalbaar op de wijnkaart staan en hoe het mogelijk is
dat zijn wijnen via een Bourgogne verdeler naar Parijs verkocht worden en dan
uiteindelijk in China voor het tienvoudige in de wijnwinkel staan.
Hoogtepunt van die reis is Les Grands Jours de Bourgogne. In een
sporthal staan de beste wijnboeren van de streek, ieder met hun eigen wijnvat
waar ze hun wijnen presenteren. Proeven kan, kopen is een ander verhaal. Je
komt alleen binnen op invitatie. In de sportkantine speelt zich iets heel
bijzonders af. Dan sta je tijdens de lunch in een
aftandse kantine van een sporthal en staan de àllergrootste wijnen
van de wereld op tafel. En wat serveren ze dan? Simpel desem
stokbrood en Jambon Persillé. Het is een soort pâté en het smaakt verrukkelijk. Met hulp van een oud familierecept uit de Bourgogne ben ik Jambon Persillé thuis gaan maken...met succes. In de maand maart gaan we dit recept opnieuw maken en kun je het zelf ervaren als je Villa Verde II of Villa Verde III reserveert.