Top Message

't leven in en rondom Villa Verde


Jambon Persillé

Normaal gesproken staat aan het begin van het nieuwe jaar altijd wel een ‘wijn-inkoopreis’ in de planning. Vorig jaar de Loire en de Bourgogne. Nu proeven we alles op kantoor.

Niet de Bourgogne streek kunnen bezoeken is een groot gemis. Nog steeds is er binnen de Bourgogne te weinig aanbod. De beste producenten zijn op voorhand uitverkocht. Een allocatie (toewijzing van wijnen voor een importeur) van een top Bourgogne boer is dus goud waard en die koester je door de producent te bezoeken en dan ook op pad te gaan om talenten te spotten. Onderstaand bezoekverslag maakt een beetje duidelijk hoe zo’n bezoek werkt:

Bij Domaine Paul Pillot (Chassagne-Montrachet) worden we ontvangen door zoon Thierry. Zijn energie werkt aanstekelijk. Voordat we de kelder ingaan, werkt hij eerst een paar Chinezen de deur uit. Hij lacht en zegt “Kopen doen ze wel, maar proeven kunnen ze niet”. Het is inderdaad opvallend. We komen overal Chinezen en Japanners tegen. In de prachtkelder aangekomen proeven we in sneltreinvaart zijn gamma door. Eerst een aantal waanzinnige Saint-Aubins dan zijn Puligny-Montrachets. Allemaal net op fles. “Ca fait gluh, gluh” zeggen we tegen Thierry als we bij de Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets zijn aangekomen. Dan hoor ik mijn collega zeggen: " Kannonne, wat is dit lekker. Je zou de fles zo aan je mond willen zetten". Helemaal waar: rijpe vruchten, opwekkend en genereus. Al zijn wijnen willen je mond niet verlaten! We eindigen ons bezoek met een praatje over waar zijn wijnen nog enigszins betaalbaar op de wijnkaart staan en hoe het mogelijk is dat zijn wijnen via een Bourgogne verdeler naar Parijs verkocht worden en dan uiteindelijk in China voor het tienvoudige in de wijnwinkel staan.

Hoogtepunt van die reis is Les Grands Jours de Bourgogne. In een sporthal staan de beste wijnboeren van de streek, ieder met hun eigen wijnvat waar ze hun wijnen presenteren. Proeven kan, kopen is een ander verhaal. Je komt alleen binnen op invitatie. In de sportkantine speelt zich iets heel bijzonders af. Dan sta je tijdens de lunch in een aftandse kantine van een sporthal en staan de àllergrootste wijnen van de wereld op tafel. En wat serveren ze dan? Simpel desem stokbrood en Jambon Persillé. Het is een soort pâté en het smaakt verrukkelijk. Met hulp van een oud familierecept uit de Bourgogne ben ik Jambon Persillé thuis gaan maken...met succes. In de maand maart gaan we dit recept opnieuw maken en kun je het zelf ervaren als je Villa Verde II of Villa Verde III reserveert.  

Social Media

News

Widgets